7 veelgestelde vragen over de matras

Goede matrassen maken een groot deel uit van ieder van ons, omdat we er ongeveer 1/3 van ons leven op slapen. Kun je je dat nog niet echt voorstellen? We zullen het u nog duidelijker maken: we slapen gemiddeld 210.240 uur, dat is 8760 dagen of 1251,43 weken en een volledige 24 jaar van ons leven! Dit betekent dat het slaaphormoon melatonine net zo lang vrijkomt in combinatie met het gelukshormoon serotonine, wat onze geest gelukkig, tevreden en ontspannen maakt, waardoor we bijzonder rustgevend slapen.

Als u echter last heeft van slaapstoornissen – mogelijk veroorzaakt door een matras dat niet op u is afgestemd of die is besmet door mijten en bacteriën – kan dit niet alleen uw humeur drukken, maar is het ook nog eens erg ongezond. Omdat we willen dat je gezond en rustgevend slaapt, hebben we 7 belangrijke en veelgestelde vragen over matrassen beantwoord!

Hoe maak ik mijn matras schoon?

Matras schoonmaken – maar hoe? Het schoonhouden van de matras is vooral belangrijk voor uw dagelijks welzijn en uw gezondheid. In de loop van de levensduur van een matras hopen zich bepaalde onzuiverheden op. Of het nu gaat om voedselvlekken van een heerlijk ontbijt op bed, rode wijn vlekken, mijten, schimmel of urinevlekken van je kat, die maar al te graag bij je in bed slaapt – wij kunnen je helpen en je handige tips en trucs laten zien voor gemakkelijke en ongecompliceerde matrasreiniging.

Matrashoes of matras wassen? Dat heb je waarschijnlijk al vaak gehoord. Maar hoe werkt dat zonder een te grote wasmachine? Als iemand het heeft over het wassen van een matras, bedoelt men niet de matras zelf, maar de matrashoes die erbij hoort. Een wasbare en afneembare matrashoes is daarom zo belangrijk dat er geen vuil direct op de hoogwaardige en dure matras terechtkomt. Het wordt aanbevolen om textiel dat is verontreinigd met microben, zoals matrashoezen, op minimaal 60 ° C te wassen. Zo elimineer je een groot aantal bacteriën en andere ongewenste bedpartners zoals mijten! Hoezen met een 4-zijdige ritssluiting maken het reinigen van de matras bijzonder eenvoudig omdat de bovenkant snel en gemakkelijk kan worden verwijderd. En aangezien slaapexperts aanbevelen om de matras regelmatig om te draaien voor een optimaal reinigingsresultaat, kunt u bij deze gelegenheid afwisselend de boven- en onderkant van uw hoes wassen. Houd er bij het kopen van een matras rekening mee dat een kleine wasmachine mogelijk niet een volledige hoes in de machine past. Matrashoezen met een 4-zijdige ritssluiting zijn daarom perfect voor kleinere machines.

Maak de matras schoon en verwijder onaangename geurtjes

Ruikt uw matras slecht? Misschien naar rook-, voedsel- of urinevlekken? Is het niet meer voldoende om de hoes te wassen? Dan is een grondige matrasreiniging zinvol! We raden de volgende goedkope, ongecompliceerde en effectieve procedure aan:

Neem elke ochtend een deel van de matras dat u behandelt met een mengsel van water en waspoeder of afwasmiddel
Overdag laten drogen met het raam open en veel frisse lucht
Eventueel met een huidvriendelijke textielspray besproeien

Aandacht! Soms kan een onaangename geur ook worden veroorzaakt door schimmel. Schimmel is erg gevaarlijk voor de gezondheid. In het volgende punt leggen we uit hoe je in een mum van tijd kleine schimmelvlekken van je matras kunt verwijderen. Wij willen u er echter op wijzen dat als u een groot schimmelprobleem heeft, u uw matras zeker moet weggooien!

Schimmel in de slaapkamer – wat te doen

Schimmel in de slaapkamer is zeker niet ongewoon, want je lichaam scheidt veel vocht af terwijl je slaapt. Het is daarom essentieel dat u veel ventileert en uw matras regelmatig draait. Bij sterke schimmelgroei raden wij u aan uw matras direct weg te gooien, omdat anders uw gezondheid in gevaar komt. Als u kleine sporen van schimmel heeft, kunt u uw matras als volgt behandelen:

Spuiten met chloorvrije schimmelbestrijding
Afhankelijk van de toepassing maximaal 60 minuten laten inwerken
Afwassen met een zachte, vochtige doek of spons
Daarna intensief en langdurig laten luchten

Mijten de oorlog verklaren

Mijten zijn bijzonder loyale en eigenwijze matrasbewoners die graag in gezelschap zijn. Daarom zitten er in sommige bedden zelfs wel 1,5 miljoen mijten! Ze voeden zich voornamelijk met de huidschilfers die in elk bed te vinden zijn. Bovendien “leven” mijten het liefst wat vochtiger en warmer. Over het algemeen zijn ze volkomen veilig voor mensen. Voor mensen die allergisch zijn voor huisstof kunnen matrassen die zijn verontreinigd met mijt uitwerpselen echter tot slapeloze nachten leiden. U kunt mijten niet volledig uit uw bed verwijderen, maar we zullen u tips en trucs laten zien hoe u er in ieder geval een aantal uit uw bed kunt krijgen:

Gebruik matrashoezen die wasbaar zijn op 60 ° C en was ze regelmatig. Bij een sterke allergie minimaal één keer per week
Gebruik ook antimijt sprays, afhankelijk van de huidtolerantie
Verban alle knuffels uit je bed. Leg deze een dag in de vriezer, want mijten overleven vorst niet. Was daarnaast alle knuffels op 60 ° C om de uitwerpselen te verwijderen
Langdurig ventileren helpt! Wacht na het opstaan ​​even voordat u uw bed opmaakt. Hierdoor kan vocht dat zich tijdens het slapen in uw matras heeft opgehoopt, beter ontsnappen
Verander uw kleren een eindje van uw bed vandaan. Zo verdeelt u met uw huidschilfers niet meer voer voor de mijten

Vlek weg! Op deze manier bereikt u een grondige matrasreiniging

Heeft u rode wijnvlekken op uw matras? We hebben een recept voor je! Meng 1/3 bakpoeder of maizena met 2/3 water en maak de vlek nat. Laat het vervolgens maximaal een uur staan ​​en veeg het af met koud water – klaar. Bij witte lakens of matrassen kunt u uw vlek ook behandelen met sodawater, het blekende effect verwijdert gegarandeerd uw vlek op magische wijze. Zitten er urinevlekken op uw matras die ook een onaangename geur veroorzaken? Daarna de vlek met een mengsel van citroensap en azijn bewerken, laten drogen en later afborstelen. Desinfecteer daarna alles en behandel de geur met een enzymreiniger. Voilà – de vlek is weg!

Waarom moet ik mijn matras 72 uur laten staan ​​voordat ik hem gebruik?

Matrassen worden vaak opgerold voor transport en zeer gecomprimeerd. Mocht u na zo’n proces uw matras willen uitpakken, dan is deze nog niet direct vergroot naar de oorspronkelijke maat. We raden daarom aan om de matras voor gebruik 72 uur te laten zitten om de volledige grootte te bereiken. Daarnaast neemt met name een koudschuim matras graag de geur van het verpakkingsmateriaal over. Nogmaals, het is handig om deze 72 uur te laten luchten voordat je je bed opmaakt. Wilt u geen 72 uur wachten tot u eindelijk kunt genieten van een goede nachtrust op uw nieuwe matras? Maak je geen zorgen. Het maakt niet uit of je je niet aan de 72-uurregel houdt. Omdat het zo lang laten liggen van een matras voordat u het gebruikt, is dit slechts een aanbeveling van de fabrikant voor perfecte kwaliteit.

Waarom moet de matras worden omgedraaid?

Een matras van boven naar beneden draaien heeft vele voordelen en verlengt de levensduur van uw matras vele malen! Zowel bij pocketvering-kern matrassen als bij koudschuim matrassen vormen zich tijdens de levensduur van de matras holtes en markeringen op uw lichaam. Door simpelweg aan de zwaartekracht te draaien, kunnen deze holtes worden geëlimineerd en slaap je weer als op een nieuwe matras. Bovendien wordt het vocht dat zich tijdens de slaap ophoopt altijd naar een en dezelfde plek gezogen. Daarom is het verstandig om de matrashoes en het laken te verwijderen voordat u deze omdraait en de matras een tijdje te laten luchten. Zo voorkom je schimmel in de slaapkamer. Want als je nare luchtjes opmerkt, is het vaak te laat en is je matras al zwaar aangetast door schimmel. Wanneer moet ik mijn matras omdraaien? We raden u aan uw matras elke keer dat u uw beddengoed verschoont, om te draaien. Zo sla je drie vliegen in één klap:

Voordat u uw bed omdraait, trekt u het helemaal uit en was u uw beddengoed en matrashoes op 60 ° C – zo bevrijdt u uw beddengoed van ongewenste microben, mijten en geurtjes voor een gezonde en vredige slaap.
Laat uw matras gedurende deze tijd een paar uur luchten, bij voorkeur met het raam open om vochtschade te voorkomen – voor een langere levensduur van uw matras.
Draai vervolgens je matras van boven naar beneden, zodat de zwaartekracht de holtes vanzelf weer in evenwicht brengt – dit geeft je het gevoel te slapen als op een gloednieuwe matras!

Waarom mogen matrassen niet worden gestofzuigd?

Helaas is dit geen goed idee. Hoewel de valse informatie dat de matras ook moet worden gestofzuigd bij het schoonmaken van een matras, zeer wijdverspreid is. Velen weten echter niet dat ze tijdens het proces meer kunnen vernietigen dan daadwerkelijk reinigen. Omdat:

Het matras stofzuigen tot op de kern is onmogelijk, daarom kan de matras niet grondig worden gereinigd
Door te stofzuigen kan de bekleding van een matras beschadigd raken

Wij raden u daarom aan om uw matras met een zachte borstel schoon te maken en het materiaal voorzichtig en zonder risico op beschadiging te behandelen voor gezonde en hemelse nachten!

Hoe gooi ik mijn oude matras weg?

Gooi de matras weg – maar hoe? Helaas zijn matrassen te grof voor normaal huishoudelijk afval. Daarom moet iedereen die matrassen wil weggooien, deze bij het grofvuil deponeren. Een bepaalde hoeveelheid grofvuil is gratis voor elk huishouden. Het bedrag verschilt echter van stad tot stad, dus neem voor meer informatie contact op met het aangesloten stadskantoor. In sommige steden zijn er ook grofvuil inzamelingen die uw matras van de kant van de weg meenemen en vervolgens voor u afvoeren. Is je matras nog te goed voor het grofvuil? Vraag dan aan non-profitorganisaties of ze een behoefte hebben!

Tranda Meubelen
Logo