Art Deco meubels – tips, trucs en inspiratie

Art Deco – waar denk je aan als je dit woord hoort? Parijs, Hollywood glamour en misschien wel de great Gatsby? Bij Art Deco bent u aan het juiste adres. Vandaag willen we u kenmerken, de oorsprong van de Art Deco-trend en vooral inspiratie, tips en trucs geven voor uw Art Deco inrichting voor uw huis. Een bijzondere trend die in 2021 dé interieurtrend van het jaar gaat worden! Laat ons je meenemen naar Parijs in het begin van de 20e eeuw en laat je verrassen door een interieurtrend die net zo uniek is als jij.

Art Deco – oorsprong en creatie

De art-decostijl vindt zijn oorsprong in de modehoofdstad Parijs in het begin van de 20e eeuw. Rond dezelfde tijd ontstond in München een stijl die met zijn rechte lijnen uit de vorige art nouveau sterk leek op de art deco-stijl. “Art déco”, wat zoiets als decoratieve kunst betekent in het Frans, is op veel gebieden van het leven een nieuwe trend, bijvoorbeeld in de architectuur, interieurdesign, sieraden of vooral in Frankrijk, natuurlijk, in de mode.

Kenmerken van Art Deco

Nu wijden we ons voornamelijk aan inrichtingstips voor de Art Deco stijl. Art Deco meubels zijn direct herkenbaar, er zijn hier enkele zeer opvallende kenmerken. Zo worden gouden details in geen enkele inrichtingsstijl meer gebruikt zoals in Art Deco. Goud vind je overal, op de muren, als beddengoed, ladekasten, foto- en spiegellijsten of als gouden lampen. Goud is een van de belangrijkste kenmerken van Art Deco. In combinatie met donkere kamerkleuren, felle meubelkleuren of antiek ogende meubelen en patroonbehang ben je perfect uitgerust voor de Art Deco inrichtingsstijl. In de hoofdstukken over kleuren en vormen en materialen gaan we hier dieper op in!

Kleuren en vormen

Bij de inrichtingsstijl Art Deco is de basiskleur van de kamer nogal donker. Vaak zie je donkergrijze, dennengroene of zelfs zwart geschilderde kamers met gouden details op de muren. Meestal zijn de muren niet gepleisterd of zijn ze recht zoals tegenwoordig, ze hebben meer een frame ingebed in de muur, die duidelijk afsteekt van de muur. Wil je meer kleur en actie op je muur? Geen probleem, de tweede optie van Art Deco zijn de voorbeeldbehang. Een hele muur kan worden behangen met bloemen, organische en vooral geometrische patronen. Ook deze zijn meestal in een donkere basiskleur met goud, soms zijn ze ook in de moderne stijl verkrijgbaar in wit met goud. Over het algemeen zijn dennengroen, stoffig roze, zwart en goud de kleuren van het decor in Art Deco. Zorg ervoor dat er niet te veel kleuren door elkaar worden gehaald. De meeste Art Deco meubels zijn beperkt tot twee basiskleuren en goud voor de accessoires en decoratie.

Zoals hierboven vermeld, zijn geometrische vormen en patronen onmisbaar in Art Deco. Hoekige meubelen zijn in Art Deco net zo populair als afgeronde tweezitsbanken. De voetenbankjes of 2-zits hebben meestal een pompeuze ronde rugleuning en golvende armleuningen met fluwelen bekleding. Fluwelen kussens of kussens met veel en lange franjes zijn er vaak op versierd – zoals de jurken van vrouwen uit die tijd.

Materialen

Art Deco wil luxe en rijkdom uitdrukken, elegantie komt hier tot uiting. Vooral de gouden kleur werd in de jaren 1900 vooral gebruikt door de welgestelde mensen voor meubilering en decoratie. De materialen kunnen er kostbaar en duur uitzien om de reputatie in de samenleving te vergroten. Banken en voetenbankjes worden in deze periode vaak gezien met fluwelen hoezen. Over het algemeen is fluweel een materiaal dat veel wordt gebruikt in Art Deco, niet alleen op de bank.

Voor eettafels, salontafels, lampen en nachtkastjes is marmer het materiaal bij uitstek. Een mix van marmer en goud is mooi, elegant en springt meteen in het oog! Bovendien ziet het er, goed geselecteerd, van hoge kwaliteit uit en schreeuwt het gewoon om luxe en het plezier van een prachtig interieur! Let er in ieder geval op dat je niet teveel marmer gebruikt. Dit materiaal is erg duur en komt pas goed over als het op de juiste plekken wordt toegepast.

Meubels van hout kunnen er ook duur uitzien, maar oude ladekasten en dergelijke kunnen ook worden opgeknapt, want ook hier zijn antieke meubelen nog steeds erg populair! Om in het algemene beeld te passen, hebben donkere houtsoorten of zwarte verf echter de voorkeur. Lichte tegels horen niet thuis in Art Deco, ze kunnen worden vervangen door donkere tegels of idealiter visgraatparket. Wil je niet zonder tapijt, dan is een plat model van linnen het beste.

Art Deco meubels – en waarom ze zo speciaal zijn

In tegenstelling tot de rest van de Art Deco meubels, zijn de houten meubels de enige die er niet per se luxueus en pompeus uit hoefden te zien. Art Deco meubelen zoals ladekasten, kasten en planken zijn zo bijzonder omdat ze eruit kunnen zien als de derde of vierde generatie. Meubels die er antiek uitzien, stralen bescheidenheid uit, ook al was deze generatie misschien niet bijzonder bescheiden in termen van andere meubels. Begin jaren twintig verving massaproductie langzaam het ambacht van meubels, en daarom zijn deze laatste handgemaakte meubelstukken zo bijzonder. Het contrast tussen oud en luxueus nieuw maakt de inrichtingsstijl Art Deco zo bijzonder!

Lampen in Art Deco-stijl

Lampen in art-decostijl zijn iets heel bijzonders. Ze kunnen groot en opvallend zijn en bij voorkeur in goud of zwart! Er zijn geen tafellampen of plafondpanelen in uw Art Deco woning. In de slaapkamer kun je het beste wandlampen gebruiken, die rechts en links diep boven je nachtkastje vastzitten. In de eetkamer en woonkamer hangen pompeuze, gouden kroonluchters of, moderner, laaghangende hanglampen in geometrische vormen. Ook ronde hanglampen van glas in goud- en zwarttinten kunnen hier een goede plek vinden.

Meubels in Art Deco – uw checklist

Gouden details en accessoires verspreid over de kamer
Donkere, monochrome muren of een muur met een patroonbehang
Bloemen- en organische patronen, evenals geometrische patronen
Ottomanen of 2-zitsbanken met pompeuze armleuningen en ronde rugleuningen
Antiek, donkerhouten meubelen van hoge kwaliteit
Fluweel, fluweel, fluweel
Hoogwaardig marmer als blikvanger
Voorkeurskleuren: dennengroen, oudroze, zwart en goud
Gouden wandlampen, kroonluchters of hanglampen

Tranda Meubelen
Logo