Een kleine kinderkamer inrichten 7 simpele tips

Kinderen zijn de belangrijkste mensen ter wereld. Ze zijn onze toekomst en onze kleine goudschatten. Daarom is de kinderkamer een bijzonder belangrijke plek, die vaak gewoon niet groot genoeg is om alles onder te brengen. Toch is het belangrijk dat alles wat uw kinderen nodig hebben om erachter te komen wie ze zijn en hun kleine wereld om hen heen te ontdekken, erin wordt opgenomen. Wij laten u zien hoe u een kleine kinderkamer het beste kunt inrichten, zodat uw kinderen met plezier een klein maar fijn speelparadijs ontdekken en toveren.

1. Bepaal de functies van de kinderkamer

Allereerst moet je bepalen waarvoor de kinderkamer gebruikt moet worden. Idealiter zou een kinderkamer moeten zijn om te ontspannen, aankleden, luiers verschonen, slapen, spelen en studeren. Maar afhankelijk van de grootte van de ruimte kan soms niet alles in dezelfde ruimte plaatsvinden. Slapen is natuurlijk een must in de kinderkamer. U kunt echter overwegen of spelen of leren naar een andere kamer kan worden verplaatst. Stel prioriteiten en laat alleen de belangrijkste dingen de kinderkamer binnen. Zo is er soms ruimte voor een commode in de badkamer of de kleerkast in de gang.

2. Verdeel de kinderkamer in verschillende zones

Kinderen hebben veel te doen in hun kinderkamer. Daarom moet u er bij het opzetten van een kleine kinderkamer voor zorgen dat u de kamer in verschillende zones verdeelt. De drie belangrijkste ruimtes in de kinderkamer zijn de slaap-, leer- en speelruimtes – daar moet je zeker rekening mee houden als je je kleine kinderkamer ruimtebesparend wilt inrichten.

De verschillende zones laten de kamer groter lijken en zorgen ervoor dat je kinderen zich prettiger voelen. Verschillende muurkleuren zijn ideaal om de zones duidelijker te markeren. Het gebied waarin het bureau zich bevindt, moet licht en vriendelijk zijn. Je kunt hier het beste een mooi wit gebruiken, want goed licht en felle kleuren verhogen de concentratie en leiden je niet zo snel af. Het relax- en slaapgedeelte kan een mooie lichte kleur hebben, terwijl het speelgedeelte naar eigen stemming kan worden ingekleurd.

Onze tip voor kleine kinderkamers: Als je de speelruimte kleurrijk wilt maken, maar niet de hele muur in kleur wilt schilderen, kun je deze eenvoudig decoreren met kleurrijke kinderplaatjes – liefst zelf geverfd natuurlijk. Op deze manier kunnen uw kinderen niet alleen hun creaties presenteren, maar ook keer op keer geïnspireerd worden door hun eigen werk. Dat heeft een geweldig en creatief leereffect!

3. De juiste meubels voor een kleine kinderkamer

Het grote voordeel van het inrichten van een kleine kinderkamer? Kinderen hebben natuurlijk alleen kleine, discrete meubels nodig. Zo maak je met een sprei in een handomdraai een klein bed om tot een gezellige zithoek. Of wil je meer ruimte creëren, dan kan je kleine kinderkamers optimaal inrichten met een hoogslaper. Daaronder heb je veel ruimte – voor bijvoorbeeld een bureau of een kleine speelplek. De kledingkast of het opbergvak moet in plaats van in de breedte omhoog gaan. Dit bespaart ruimte en heeft toch zoveel mogelijk opslagruimte.

4. Lichte muurkleuren vergroten uw kamer visueel

Als je de kinderkamer in verschillende zones verdeelt, kun je verschillende kleuren gebruiken. Let er echter op dat u voor lichte kleurnuances kiest, zoals wit- of pasteltinten. Lichte kamers lijken groter en muurschilderingen, speelgoed, boeken of zelfs tapijten brengen sowieso sterke kleuren in de kamer. Bekijk ons ​​artikel “Welke kleur voor welke kamer” om te zien welke kleur op welke muur de kamer optisch kan vergroten.

5. Hoe meer licht, hoe meer ruimte

Niet alleen een lichte muurkleur, maar natuurlijk ook meer licht zorgen voor lichtere en dus visueel grotere ruimtes! Zorg er dus voor dat er geen donkere gordijnen zijn die het kinderkamer raam blokkeren en dat er voldoende lichtbronnen in de kamer zijn. Maximaal vijf verschillende lampen passen goed in een kleine kinderkamer. We raden bijvoorbeeld altijd een plafondlamp aan die voor een basislichtsterkte in de kamer zorgt. Daarnaast is een bedlampje of lamp die direct boven het bed wordt bevestigd erg belangrijk voor een goede nachtrust. Een bureaulamp bevordert de concentratie en geeft je kinderen voldoende helderheid tijdens het studeren. Een klein stopcontactlampje zorgt ervoor dat je kind ook in het donker de weg naar de deur kan vinden. Daarnaast mogen indirecte lichtbronnen voor meer comfort en wandlampen met stoere motieven in geen enkele kinderkamer ontbreken.

6. Gebruik flexibele meubels en speelelementen

Wat zou een kindertijd zijn zonder games? Speelgoed is het allerbelangrijkste in de kinderkamer. Bovendien betekent spelen dat uw kinderen constant leren en dat ze de kans krijgen zich te ontwikkelen. Als u echter uw kleine kinderkamer wilt inrichten en ontdekt dat er niet genoeg ruimte is voor een speelruimte, dan moet u een flexibele optie overwegen. Je kunt bijvoorbeeld van een doos een speeldoos maken die kleine actiefiguren, barbies en meer kan bevatten. Je kunt ze opbergen in een kast in de gang, woonkamer of in elke andere ruimte met ruimte.

Als alternatief kun je natuurlijk ook speelelementen gebruiken die geen ruimte op de vloer innemen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kleine klimwand in de kinderkamer of een kleine deurkozijnschommel zodat de kleintjes ook actief kunnen worden in de kinderkamer?

In de voorschoolse leeftijd kun je in plaats van een vast bureau ook een kleine opklapbare tafel gebruiken, die je gemakkelijk kunt opbergen en opbergen om ruimte te besparen om een ​​grotere speeltuin te hebben. Zitzakken zijn ook geweldige, flexibele zitmogelijkheden die gemakkelijk kunnen worden opgeborgen. Er zijn veel mooie meubels voor je kleine kinderkamer die niet veel ruimte in beslag nemen en ook de harten van kleine kinderen sneller doen kloppen.

7. Houd orde en regel regelmatig

Een kinderkamer is een chaosmagneet. Hier kun je slapen, rennen, spelen, leren en ontspannen in de kleinste ruimtes. Natuurlijk kan er snel een beetje rommel ontstaan, maar dat betekent weer minder ruimte dan je al hebt. Daarom is regelmatig opruimen hier essentieel.Als u uw kleine kinderkamer wilt inrichten, moet u alvast plannen wat u waar wilt neerzetten. Zorg voor voldoende opbergruimte – of het nu in de kinderkamer is of in een andere kamer.

Daarnaast is het bij het inrichten van kleine kinderkamers van belang dat deze regelmatig worden uitgezocht. Dit bespaart ruimte en slaat altijd alleen de belangrijkste zaken op. Hangt bijvoorbeeld winterkleren in de zomer in de kast? Ga er dan mee weg! Staat er defect speelgoed op de speelplank of wordt er helemaal niet meer mee gespeeld? Dan moeten deze ook worden uitgezocht.

Als het risico bestaat dat uw speelgoed enz. niet terug op de plek wordt gezet, kunt u een kleine doos in de kamer plaatsen, waarin doordeweeks alles wat op de grond ligt verzameld wordt. Zo blijft de kinderkamer netjes en hoeft niet elke dag maar één keer per week alles grondig opgeruimd te worden.

relaxdays kindertafel met stoelen - 2 stoeltjes - zitgroep - kindermeubel - speeltafel

94,90
Laatste update was op: september 16, 2022 5:56 am

Hout | 2 stoelen

Bobby's Kinderen Tuinset - Kindermeubels - Kindertafel - Rood - Parasol - 2 Kinderstoelen - Inklapbaar - Lieveheersbeestje - ⌀...

139,95
Laatste update was op: september 16, 2022 5:56 am

Materiaal: Metaal | 2 zitplekken

Kinder Salontafeltje Lounge -Kids Concept - Kindermeubel

57,95
Laatste update was op: september 16, 2022 5:56 am

Hout | 34 x 34 x 24 cm

Set kindermeubelen

99,14
Laatste update was op: september 16, 2022 5:56 am

6500 g

Fantasy Vanity Kaptafel - Step2 (757900)

129,00
Laatste update was op: september 16, 2022 5:56 am

Kunststof | 104,1 x 71,1 x 35,6 cm

Staand Speelgoedrek - Opbergmeubel - Kindermeubel met 9 Textiele Manden - Voor het opbergen van speelgoed - Afm: 66 x...

59,89
Laatste update was op: september 16, 2022 5:56 am

0 - 99 jaar

Kindermeubel – IKC kindertafel hout

169,99
Laatste update was op: september 16, 2022 5:56 am

Hout | 60,5 x 120 x 50,5 cm

Tranda Meubelen
Logo