Glazen meubelen: onze inrichtingsgids voor glazen vitrines, glazen tafels

Mediterrane meubels, meubels in landhuizen, meubels met houten meubels – dat is allemaal te saai voor jou? Probeer het dan eens met een klassieke, tijdloze en toch extravagante inrichting met glazen meubelen! Nee, je moet natuurlijk niet gewoon ontspannen op een glazen bank of slapen op een glazen bed en bang zijn dat elke kleine beweging het zal breken. We laten je zien hoe glazen meubelen er echt goed uitzien in je huis, hoe je je huis kunt verfraaien met glas en welke meubels geschikt zijn voor glas en welke niet.

Glazen meubelen – welke meubelen zijn geschikt?

Niet alle meubelen zijn geschikt voor glazen meubelen. Een bed van glas zou niet echt comfortabel zijn en hetzelfde principe zou gelden voor woonruimtes, banken, fauteuils of krukken. Glas is niet het juiste materiaal voor al het meubilair dat een bepaald comfort nodig heeft. Of heb je ooit een bed van glas gezien? Kasten, vitrines, tafels en badkamermeubels zijn hier des te beter voor. Met name vitrines zijn vaak van glas of gedeeltelijk van glas om de accessoires en decoratieve elementen erin perfect te kunnen laten zien. Laten we de meubels met glazen meubels en hun kamers eens nader bekijken:

Glazen meubels in de gang

Glazen meubelen in de gang plaatsen is niet zo eenvoudig. Garderobes met glaselementen, spiegels en hout zijn hier geschikt. Meestal bevinden de glaselementen in garderobes zich links en rechts van de ruimte waar u uw jassen, sjaals en hoeden opbergt. Vaak zijn de garderobes ook geheel van glas, dan bestaat de garderobe vaak alleen uit een muurpaneel van glas met haken voor jassen e.d. Hoeden- en tassenrekken zijn ook vaak van glas, zodat je ook als je zelf kunt zien wat er gebeurt. zijn niet groot staat op de plank.

Heeft u een trap in de gang? Dan is het logisch om de leuning van glas te ontwerpen voor een glazig interieur met uitzicht. In combinatie met zilveren pilaren en een zilveren leuning ziet het er erg elegant en van hoge kwaliteit uit.

Glazen meubelen in de eetkamer

De eetkamer – hier komt het gezin samen eten. Dus waarom zou u hier niet ook een visueel en functioneel hoogtepunt toevoegen? Wat vroeger uit de mode was, aangezien glasplaten gewoon te vatbaar waren voor vlekken in de eetkamer, is tegenwoordig niet meer ongewoon. Tafelbladen van eettafels maken steeds vaker een goed figuur in de gezellige eetkamer. Ze zijn gewoon een blikvanger en kunnen ondanks hun vlekgevoeligheid heel gemakkelijk worden schoongemaakt. Glazen tafels kunnen in alle maten en vormen worden gemaakt en in de glazen tafel worden vaak hout, steen of soortgelijke materialen ingebouwd. Eettafels met glazen blad of volledig glazen eettafels hebben een bijzondere esthetiek en zijn en blijven modern. Dus geen ornament voor glazen tafels, misschien is het ook de juiste keuze voor uw eetkamer?

Glazen meubels in de slaapkamer

Glazen meubels in de slaapkamer worden zelden gezien omdat, zoals al uitgelegd in de vorige hoofdstukken, een bed van glas geen zin zou hebben. In de meeste slaapkamers in Nederland staat echter nog een kledingkast of ladekast in de slaapkamer. Aangezien deze twee meubelstukken de functie hebben om chaos op te heffen, zou het geen zin hebben om de kast volledig uit glas te maken en zo transparant te maken. Een hout glas combinatie is hier ideaal. De voorkant van de kleerkast kan prachtig worden voorzien van matglas, waardoor je er niet doorheen kunt kijken, maar heeft toch de designvoordelen van een apparaat met glas.

Onze tip: als uw slaapkamer een vrij grote kamer grootte heeft, is een scheidingswand van normaal glas of matglas ideaal om de kamer weer in te delen en ziet hij er tegelijkertijd chic en elegant uit.

Glazen meubelen in de woonkamer

Glazen meubelen in de woonkamer werken het beste. Glazen vitrines en salontafels zijn vaak gemaakt van glas of een combinatie van glas en hout. Maar laten we beginnen met de showcases. Vitrines zijn standaard gemaakt van glas, aangezien vitrines zijn ontworpen om de producten, accessoires en decoratieve elementen die ze bevatten te laten zien. In de regel zijn de voordeuren en de vloeren van de vitrine van glas, maar soms worden ook de zijpanelen van de vitrine gemaakt. Met indirecte LED verlichting kun je alles wat erin zit op elk moment perfect bekijken zonder de deuren te hoeven openen. Als je wilt, kun je ook spelen met gekleurde verlichting om nog meer aandacht te besteden aan je highlights. Glazen vitrines zijn goed te combineren met andere meubelstukken van hout of andere materialen. Er is bijna niets dat er niet goed uitziet in combinatie met een vitrinekast.

Een ander meubelstuk dat mensen graag van glas kopen, is de salontafel. Een goede mix van glas en hout maken van glazen salontafels een blikvanger in je appartement. Normale eettafels worden tegenwoordig steeds vaker gemaakt van of bewerkt met glas, maar de glazen salontafel of bijzettafel is de klassieker. Dit is de reden dat de salontafel vroeger meer als een accessoire in het interieur van de woonkamer werd behandeld. Glazen tafels hebben die speciale touch en worden daarom vaak gekozen. Er zijn tegenwoordig veel glazen tafels die een uitsparing onder het blad hebben zodat onder het glazen blad gedecoreerd kan worden. Hiermee kunt u uw salontafel personaliseren zoals u dat wilt.

Glazen meubelen in de kinderkamer en studeerkamer

Vermijd echter glazen meubels in de kinderkamer en schakel over naar woonkamer, slaapkamer en eetkamer. Glazen meubelen hebben vaak harde randen en kunnen sneller breken dan houten meubelen. Om veiligheidsredenen zijn ze daarom niet goed geschikt in de kinderkamer. Glazen meubelen zijn ook mogelijk in de studeerkamer, maar niet per se aan te raden. Vooral als u veel documenten op kantoor bewaart, moet u ze niet in glazen vitrines tentoonstellen.

Breng de tuin naar de woonkamer

Glazen meubels kunnen een hele faciliteit vullen, zoals we tot nu toe hebben geleerd. Maar ook ramen en deuren van glas kunnen veel uit uw huis halen! Breng uw tuin bijvoorbeeld bijna tot in de woonkamer met een glazen pui van kamerhoge ramen. Of misschien geeft u de voorkeur aan de sterrenhemel in de slaapkamer door een groot dakraam? Grote raampartijen hebben een prachtig effect op je interieur en zorgen ervoor dat je kamers altijd van voldoende licht zijn voorzien.

Glascombinaties

Omdat glas kleurloos en ook transparant is, kan glas met vrijwel elk materiaal worden gecombineerd. Een combinatie van hout, massief hout en glas is een populaire keuze voor meubels. Bij kasten zijn de deuren bijvoorbeeld van glas, bij tafels de tafelbladen of in de garderobes de hoedenplank. Glas kan ook heel goed gecombineerd worden met steen of marmer. Marmer en steen in combinatie met glas is een van de meest klassieke en elegante combinaties en wordt ook vaak gebruikt in de inrichtingsstijl met landelijke meubelen, maar ook in de Italiaanse inrichtingsstijl. RVS kan ook gecombineerd worden met glas. U ziet het: normaal gesproken kunt u alles met glas combineren en is het gewoon een kwestie van persoonlijke smaak.

Glazen verlichting

Lampen en lampen met een kap van glas horen ook een plekje in je interieur te krijgen. Ze zorgen voor een heerlijke sfeer, maar moeten net als tafels en vitrines vaak zorgvuldig worden schoongemaakt. De feel-good factor van glazen lampen en lampen mag niet worden onderschat. Er zijn inmiddels allerlei lampen met glazen kappen. U kunt kiezen tussen melkglas, helder glas of gekleurd glas.

Glazen decoratie

Een decoratie van glas is de gemakkelijkste manier om glas in uw huis te integreren. Glazen vazen, taartstandaards voor kleine muffins en cupcakes tussendoor, kleine of grote figuren van glas … de fantasie kent geen grenzen. Voor glasdecoratie raden wij het merk Leonardo aan. Theelichthouders of schalen die met alles gevuld kunnen worden, zijn bijzonder populair als decoraties van glas. Met theelichtjes haal je weer de juiste verlichting in huis of creëer je ’s avonds gezellig, romantisch licht op het terras. Het plezier van het inrichten met glas kent geen grenzen.

Reinig glazen meubelen

Glazen meubelen zijn erg gevoelig voor vlekken en vingerafdrukken, waardoor glazen vitrines en glazen tafels vaker helemaal schoongemaakt moeten worden dan bijvoorbeeld houten meubelen. Het schoonmaken van glazen meubelen is echter heel eenvoudig. Bij stoffen, hout of albast moet je bijvoorbeeld heel voorzichtig zijn met het schoonmaken van je meubels. Voor glazen meubelen raad ik een eenvoudige glasreiniger aan bij de drogisterij of uit de supermarkt in combinatie met een katoenen doek. Als je glazen meubel alleen is gemaakt van een combinatie van glas en bijvoorbeeld hout, moet je het houten gedeelte natuurlijk niet schoonmaken met de glasreiniger, maar het glazen gedeelte is dan wel streeploos schoon. Als je geen glasreiniger meer hebt, meng dan een beetje water met een scheutje citroen en gebruik dit om de glazen meubels af te vegen. Zorg er bij het reinigen met water voor dat het water helder is, aangezien het de vuildeeltjes die het bevat, hoe klein ook, kan krassen.

Repareer glazen meubels

Als een van uw glazen meubelen echter bekrast of gebarsten is, wordt het een beetje moeilijker. Glasplaten zijn gevoeliger dan bijvoorbeeld steen. Hoe dunner de plaat of de glazen deur van een vitrine, hoe gevoeliger deze is. Er zit heel snel een krasje op of misschien is de ruit door de verhuizing gebarsten. De meeste steden hebben zelfs glasreparatieservices. Deze repareren kleine beschadigingen of vervangen eenvoudig de glasplaat. Herstel je de schade liever zelf? Als de plaat gebarsten of gebarsten is, moet deze zeker worden vervangen. Als er kleine krasjes in het glas zitten, heeft u wellicht nog de mogelijkheid om deze zelf te repareren. Als de krassen slechts oppervlakkig en niet erg groot zijn, kan wrijven en polijsten met een glaspasta helpen. Dit wordt echter vaak mat na gebruik, wat alleen wordt aanbevolen voor matglas.

Als je het niet zeker weet, kijk dan zeker eens professioneel naar je glazen meubel. Als er barsten in het glas zitten, wacht dan niet te lang, want deze kunnen zich verspreiden en vergroten.

Tranda Meubelen
Logo