Italiaanse meubels: de gids voor mediterrane meubels in Italiaanse stijl

Trotse Italianen, vurige passie, fresco’s, glas in alle kleuren en vormen en een mediterrane stijl van inrichting met oog voor detail. In deze blogpost reizen we met je mee naar het pittige zuiden, naar het land van liefde en traditie: naar Italië! We laten je luxe en elegante inrichtingstips zien, zodat je appartement straks met Italiaanse flair zal stralen.

Meubels “made in Italy”

Meubels uit Italië of “made in Italy” staan ​​vaak hoog aangeschreven en worden vaak designmeubelen genoemd. Een van de redenen hiervoor is dat veel beroemde ontwerpers hebben geleefd en geleerd, niet alleen in de modesector, maar ook in meubeldesign in Italië. Het designbolwerk hier is ook Milaan en Venetië wordt vaak genoemd als inspiratiebron voor de Italiaanse inrichtingsstijl. Het stijlmeubilair uit Italië heeft veel versieringen en details, zoals in het Renaissance-tijdperk, maar kan ook absoluut schoon en modern zijn. In deze blogpost van vandaag gaan we kijken naar de antieke inrichtingsstijl van de Renaissance, die vandaag weer aan populariteit wint en moderner wordt dan ooit.

Wat kenmerkt de Italiaanse levensstijl?

Waar staat Italië voor jou? Voor goede pizza en pasta, voor traditie of creatieve gebaren? Italië staat voor ons voor dit alles en in de meubelindustrie vooral voor stijl en elegantie. Italiaanse meubels met een antiek of modern huis, wat u ook kiest, toevlucht tot traditie. Italianen zijn trots op hun afkomst en hun land, dat zie je ook terug in de inrichting. Ze bieden meubilair van hoge kwaliteit met een combinatie van traditie, elegantie, perfectie, schoonheid en veel aandacht voor detail. Ze vertrouwen meer op comfort en minder op functionaliteit. Italiaans antiek meubilair en de Italiaanse woonstijl vormen al deze punten tot in de perfectie. Geen zorgen, de Italiaanse inrichtingsstijl is niet zo moeilijk!

Leef als koningen

Zou je willen leven zoals de koningen vroeger waren? Of misschien elke dag? Dan is de Venetiaanse woonstijl echt iets voor jou! Italianen richten hun appartementen en huizen vaak luxueus en behoorlijk pompeus in, zodat ze zich elke dag koninklijk kunnen voelen. Dit draagt ​​bij aan de levenshouding, aan de zogenaamde “Dolce Vita”, het zoete leven van Italië. Het comfort, vooral bij bedden en de bank in de woonkamer, speelt een grote rol. Vaak is er in Italiaanse appartementen niet alleen een bank, maar ook een fauteuil en kruk voor maximaal comfort. En aangezien Italianen hun trots graag aan de buitenwereld tonen, zijn de bedden absoluut luxe, ook in de details. Gouden versieringen en details, een pompeus hoofdeinde en natuurlijk meer kussens dan je nodig hebt! Een andere reden waarom Italianen graag pompeus en in luxe leven, is dat je je status in de samenleving vergroot door je meubilair.

Wat heeft je Venetiaans Italiaanse appartement nodig?

De Italiaanse inrichtingsstijl is eigenlijk vrij eenvoudig. Het kopen van antiek meubilair is een andere zaak. Veel meubelwinkels verkopen geen Italiaans designmeubilair omdat het in een heel bijzondere categorie valt. Wat hebben Italiaanse meubelen eigenlijk nodig of wat heb je nodig om de Venetiaanse flair in huis te halen? Zoals vermeld in het vorige hoofdstuk, zijn Italiaanse meubels luxueus en rijk aan details. Opvallende bedden, veelal boxspringbedden, passen uitstekend bij de mediterrane woonstijl. Besteed aandacht aan hoogwaardige stoffen, eenvoudige kleuren en grote hoofdeinden met oog voor detail. Over het algemeen voelen Italianen zich erg op hun gemak in grote bedden. Donker gelakte houten meubelen passen ook heel goed bij de elegante stijl. Gebruik hiervoor de houtkleuren bruin, koffie of tabak. Omdat de kleuren van uw gestoffeerde meubels in uw Italiaanse huis vrij eenvoudig en licht moeten worden gehouden, vallen de donkere houten meubels nog meer op.

Wat absoluut noodzakelijk is, is een kleine bijzettafel en een bijzonder comfortabele, kleine fauteuil voor de dagelijkse espresso en cantuccini in de woon- of eetkamer of op het balkon. Decoratie mag natuurlijk ook niet ontbreken! Spiegels in witte of gouden opvallende lijsten en schilderijen die doen denken aan de renaissanceperiode zijn ideaal. Fresco’s aan het plafond worden ook gebruikt om een ​​authentieke Italiaanse inrichtingsstijl na te bootsen. Kroonluchters maken ook deel uit van het cliché van Italiaans meubilair, maar laten we eerlijk zijn: hoogwaardige kroonluchters op de juiste plek zijn toch best gaaf? Met een portie goed ingerichte extravagantie en een vleugje “grandezza” (waardige elegantie) ben je bij je interieur in goede handen!

Het bijzondere effect van Italiaanse meubels

Het bijzondere effect en onze aanbeveling voor een authentiek Italiaans interieur zijn glazen meubelen en lampen. Het bekendste glas in Italië komt waarschijnlijk uit Venetië, of beter gezegd van het eiland Murano. De lange traditie in glasproductie is terug te zien in de aandacht voor detail en in elke vorm en bijna elk object dat de glasblazer kan produceren van glas in alle kleuren. Duizenden toeristen komen elk jaar naar het kleine eiland voor de souvenirs van glas en om de glaskunstenaars aan het werk te kunnen bewonderen.

Terug naar onze Italiaanse inrichting: De decoratie kan ook glas bevatten. Glas, als het goed wordt gedaan, spreekt altijd met een vleugje elegantie en heldere schoonheid, waardoor het perfect past in de mediterrane levensstijl. Vazen, indirect verlichte vitrines, kroonluchters of tafellampen zijn de perfecte blikvangers in uw appartement.

Groen, rood of wit?

Groen, rood, wit – trotse kleuren voor de Italianen. Je ziet de typische rood-witte geruite tafelkleden in cafés en restaurants en overal hangen vlaggen, maar de kleuren van de nationaliteit zijn niet altijd de kleuren bij uitstek voor je eigen appartement. Omdat het zuiden het hele jaar door vrij warm is en in de zomer erg warm, zijn de muren binnen meestal erg schoon wit geverfd. De meest populaire kleuren voor meubels, muurverven en dergelijke zijn lichte kleuren zoals wit, beige en lichtbruin onder Italianen. Felle kleuren zie je zelden in decoraties, beddengoed of tapijten. Wil je felle kleuren dan natuurlijk een vurig rood, de kleur van de liefde, of het mooie groen van de nationale vlag. Af en toe gezien, om de oorsprong van de trotse Italianen te benadrukken, zijn stadsgezichten of afbeeldingen van de voorouders als muurbehang te zien, die ondanks alles niet al te kleurrijk zijn.

Tranda Meubelen
Logo