Japandi: de nieuwe woontrend

Japandi – klinkt schattig, maar is in werkelijkheid de woontrend voor het nieuwe jaar 2020! Een minimalistische woonbeweging uit de Japanse woontrend en die van het Scandinavische noorden. Minimalistisch en gezellig. Net gelanceerd, geniet het elke dag van steeds meer volgers die de woontrend niet alleen gebruiken voor meubels, maar er ook een levensfilosofie van maken. Een beetje purisme en eenvoud uit de Japanse woonstijl en de rustieke, gezellige woonomgeving uit het noorden vormen samen dé jaartrend van 2020. Alles wat onvolmaakt lijkt, is hier precies goed.

Is Japandi hetzelfde als Wabi Sabi?

Nee het is niet hetzelfde! Maar Japandi bouwt voort op de Wabi-Sabi woontrend. Ook daar gaat het vooral om de simpele, puristische look. Met de woontrend 2020 vullen deze eenvoud en minimalisme elkaar prachtig aan met de heldere lijnen en eenvoudige vormen van de Scandinavische woonstijlen. Ook in het hoge noorden wordt te veel verbruik vermeden, wordt gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en wordt alleen ingericht wat echt nodig is. Net als bij de Wabi-Sabi trend, die gaat over de schoonheid van het eenvoudige, gaat ook de inrichtingsmethode van Japandi over het vinden van het imperfecte en de schoonheid erin. Alles wat onvolmaakt en van nature echt is, vindt hier zijn juiste plaats. In tegenstelling tot Wabi-Sabi vertrouwt de Japanse woonstijl nu ook op de gezelligheid van het noorden. Meer warme kleuren voor een warme en harmonieuze sfeer. Hoewel de inrichtingsstijlen uit twee totaal verschillende delen van de wereld komen, passen ze heel goed bij elkaar en brengen ze harmonie in je huis.

Waar moet je op letten in Japandi?

Bij de inrichtingsstijl van Japandi is het niet belangrijk om alles perfect te regelen. Deze stijl van leven gaat over het zoeken naar het perfecte in het imperfecte. Niet alles hoeft perfect te zijn om mooi te zijn en dat is precies de volgende zin: Zoek schoonheid in het onvolmaakte. Je kunt werken met duidelijke lijnen en simpele vormen. In het Japans en Scandinavisch zijn functionaliteit, heldere lijnen en eenvoudige, minimalistische vormen even populair. Zorg er in ieder geval voor dat je voor je interieur alleen zoveel koopt als je echt nodig hebt, want bij Japandi gaat het ook om minder verbruiken en de ruimte niet te vol doen. Schoonheid vinden in eenvoud. Om ervoor te zorgen dat je Japandi huis niet te koud lijkt, kun je een gezellige sfeer in je appartement brengen met kussens, dekens en donzige decoraties. Verf je huis met warme, eenvoudige of neutrale tinten en vermijd felle kleuren. Probeer een goede mix van beide woonstijlen voor je te vinden zodat je huis uiteindelijk puur en minimalistisch oogt en toch uitnodigt tot knuffelen.

Zo breng je de natuurlijke touch in huis

Planten zijn belangrijk in de Japanse, maar ook in de Scandinavische inrichtingsstijl en dus ook in Japandi. Met verschillende planten vestig je in huis de aandacht op de natuurlijkheid van je inrichting. Hoeveel planten of welke planten je in welke kamer wilt plaatsen, is helemaal aan jou – er zijn geen grenzen aan je fantasie. Richt je kamer in zoals je wilt, het type plant maakt ook niet uit. Het belangrijkste van Japandi is dat ze prachtig moeten opvallen! In de fabriek van Japandi staan ​​planten vaak op zichzelf en zijn ze hun eigen decoratieve element. Daarom moeten ze ook op zichzelf kunnen staan ​​en indruk kunnen maken. Grote kamerplanten of planten met grote, groene bladeren zijn ideaal, maar ook bonsaibomen vinden hun plaats in deze inrichtingsstijl, omdat ze een geheel eigen uitstraling hebben. Vermijd echter opvallende plantenbakken in felle kleuren. Laat je planten voor zichzelf spreken en ze vullen vanzelf je huis met leven.

Een tip: Bij Japanse meubels spelen vaak kale takken een rol. Ze zien er kaal en gewoonweg fascinerend uit, vooral in de wintermaanden staan ​​ze erg goed in je decoratie!

Ook door de door u gekozen meubels kan een natuurlijke toets in uw huis worden gebracht. Japandi zet zich in voor duurzaamheid en dat is precies wat u moet doen.

Decoratie in Japansedi stijl

U kunt de decoratie kiezen zoals de rest van uw interieur. Simpel, minimalistisch en in simpele vormen en kleuren. Eén ding is echter bij Japandi anders dan bij de rest van de gangbare inrichtingsstijlen: hier moet de decoratie ook een functie hebben. Heb je er gewoon iets over geschreven? Niet hier! Elk decoratiestuk moet een doel hebben en praktisch zijn. Elk stuk in uw faciliteit moet zorgvuldig worden geselecteerd en niet uit een impulsaankoop. Vertrouw niet op versieringen die iedereen al in huis heeft, maar op unieke stukken en zeldzaamheden.

Decoratietips: Theeserviezen van keramiek in donkergrijs of zwart passen uitstekend bij de Japanse inrichtingsstijl. Zo kun je ’s middags lekker relaxen en thee drinken met je vrienden en lekker knuffelen op de bank. We zouden het geheel combineren met zachte kussens op de bank en een hoogpolig tapijt in natuurlijk lichte kleuren onder de salontafel. Een kleine bonsaiboom is ook een goede aanvulling op het keramiek servies.

Tranda Meubelen
Logo