Kinderkamerlampen: alles wat je moet weten over verlichting in kinder- en tienerkamers

De kinderkamer en de lampen erin zijn onderhevig aan constante verandering. Wat ooit begon met een nachtlampje voor een baby, verandert later in een skateboardlampje en als school begint moet er zo snel mogelijk een bureaulampje voor de kinderen komen! De tijd vliegt voorbij en de kleintjes groeien op en de lieve kinderkamer wordt heel snel een jeugdkamer! Natuurlijk zijn er een paar dingen waar u rekening mee moet houden bij het installeren van licht in uw kinderkamer thuis. Want hier en daar liggen onverwachte gevaren op de loer voor de kleintjes, die men als volwassene gemakkelijk over het hoofd kan zien. Onze verlichtingsexperts leggen je vandaag uit waar je op moet letten bij het verlichten van je baby- en kinderkamer. Dus blijf op de hoogte!

Kinderkamerlampen: waarom zijn ze zo belangrijk?

Een kinderkamer is de dagelijkse leefruimte van het kind. Hij brengt hier het grootste deel van de dag door en met de juiste uitrusting is de kinderkamer een absolute oase voor je Mini-Me. In de kinderkamer spelen, leren, rommelen ze en ontvangen ze voor het eerst hun eigen bezoekers. Daar kunnen uw kinderen stoom afblazen. Om dit te laten werken, moet er ook ideale verlichting zijn voor spelen, plezier maken en leren. Een simpele plafondlamp, zoals in de eetkamer, is hier niet voldoende. Kinderen hebben andere behoeften dan volwassenen, inclusief verlichting. Maar als je aan alle gevaren denkt, zoals warmteontwikkeling, losse stukken of rondslingerende kabels en de behoeften van je kind, dan kan je kroost zo perfect met zijn dagelijkse leven omgaan.

Kinderlampen: ontdek de mogelijkheden

Er zijn talloze verlichtingssystemen op de markt en u vraagt ​​zich nu af welke voor u geschikt is? Er zijn immers een paar dingen waar u op moet letten bij het kopen van een lamp! Niet alleen de look moet passen, maar er moet ook rekening worden gehouden met de individuele behoeften van de kleintjes. Naar welke leeftijd ben je op zoek? Moeten de kinderkamerlampen de hele kamer of slechts één ruimte verlichten? Moet het een Winnie Pooh-lamp zijn of iets speels met bloemen? Vind de perfecte modellen voor elke situatie in ons compacte overzicht:

Alecto Baby BC-100 Slaaptrainer - Nachtlampje - Wekker

27,99 34,99
Laatste update was op: september 15, 2022 12:55 am

Kunststof

Zedar sterren projector - Zwart - Met afstandsbediening - 10 kleuren licht sterrenhemel (galaxy projector)

28,49
Laatste update was op: september 15, 2022 12:55 am

Plastic

Zazu Sam Slaaptrainer - Met nachtlamp functie en slaaptimers - Taupe / Wit

39,95
Laatste update was op: september 15, 2022 12:55 am

Kunststof

Yurda Sterren Projector - Sterrenhemel projector - Galaxy Projector - Sfeerlamp - Nachtlamp - Nachtlampje voor kinderen - Discolamp -...

29,95
Laatste update was op: september 15, 2022 12:55 am

Glas | Plastic | Metaal

Foumt LuckyStone Sterren Projector - Galaxy projector - Nachtlamp - Muziek box bluetooth - Zwart

24,99
Laatste update was op: september 15, 2022 12:55 am

Plastic

Living Nine Sterren Projector - Met Bluetooth - Galaxy Projector - Sterrenhemel - USB - Star Projector

39,95
Laatste update was op: september 15, 2022 12:55 am

Plastic

LED Bureaulamp – Bedrade – Draadloos Opladen Voor Telefoon – Dimbaar – Opvouwbaar – Smart Touch - Qi-Technologie – Zwart

27,00
Laatste update was op: september 15, 2022 12:55 am

Plastic | Geen personage

Yurda Sterren Projector - Galaxy Projector - Sterrenhemel Projector - Nachtlampje - Nachtlampje Kinderen - Discolamp - Bluetooth Muziek Box...

29,95
Laatste update was op: september 15, 2022 12:55 am

Glas | Plastic | Metaal

Smartware Ranex 6000.293 Nachtlamp - LED - Bewegingssensor

15,99
Laatste update was op: september 15, 2022 12:55 am

Kunststof | Geen personage | Werkt op netstroom

De basisverlichting:

Bent u op zoek naar de ideale kinderkamerlampen voor uw meisje of jongen? Basisverlichting behoort tot de standaarduitrusting. Voor een babykamer raden we je aan om de kamer met minder licht in te richten, aangezien de kleine oogjes erg gevoelig kunnen zijn. Puntverlichting of een gedimde lamp, zoals een plafondlamp, waarvan de lichtintensiteit ook tegelijkertijd kan worden gedimd, is hier voldoende. In het beste geval kun je de kleurtemperatuur ook individueel instellen met bijvoorbeeld een afstandsbediening. Je hebt dus de beste opties voor het eerste jaar waarin de kleine oogjes nog aan alles moeten wennen.

In principe geldt echter: hoe donkerder de kamer, hoe meer verlichting u voor kinderkamers moet gebruiken. Plafondlampen en wandlampen voor kinderen zijn ideaal als basisverlichting in de kamer. Natuurlijk zijn er ook kindvriendelijke, speelse ontwerpen. De verbeelding kent geen grenzen. Wat dacht je van een plafondlamp in de vorm van een dier voor de kleine prins of met een speels bloemenpatroon voor de prinses des huizes? Een vloerlamp daarentegen is helemaal niet geschikt als basisverlichting in een kinderkamer. De reden hiervoor is hun instabiliteit. Kleine kinderen kruipen, spelen en klinken graag met glazen. Dit brengt alleen onnodige gevaren met zich mee, want een staande lamp kan snel omvallen!

Licht voor huiswerk en handwerk:

Kinderen zijn graag actief en leven hun hobby’s thuis uit in de kinderkamer. Voor knutselen of zelfs huiswerk maken, raden we spotverlichting aan, afhankelijk van de locatie van de kamer, als het natuurlijke daglicht niet voldoende is. Over het algemeen is het natuurlijk prettig om het bureau van je kind dicht bij het raam te zetten en allereerst gebruik te maken van het daglicht. Dit geeft uw kind de mogelijkheid om zijn ogen te ontspannen en hem naar buiten te laten dwalen terwijl hij “aan het werk” is. Is je huis of appartement echter zo gebouwd dat er overdag niet genoeg licht binnenkomt, dan moet je zeker voldoende kunstlicht gebruiken. Hiervoor zijn bureaulampen of wandlampen met flexibele kappen ideaal. Je kunt de lamp dus precies afstellen zoals je kind hem nodig heeft. Voor huiswerk zijn lampen met warmwit licht het meest geschikt, aangezien koudwit licht meer belastend is voor de ogen.

Tip van onze verlichtingsspecialist: Zorg ervoor dat u de bureaulamp voor kinderen zo uitlijnt dat deze geen lelijke schaduwen werpt. Dat zou alleen onnodig storen bij het schrijven of knutselen! Als uw kind rechtshandig is, richt de kinderverlichting dan meer naar links en, als u linkshandig bent, dienovereenkomstig naar achteren.

Hanglampen voor de kinderkamer:

Voor een optimale verlichting van de kinderkamer zijn hanglampen net zo geschikt als plafondlamp als kinderlamp. Let er bij het gebruik van hanglampen echter op dat ze niet te laag hangen en dat er geen risico is op stoten! Hanglampen zijn meestal aan de onderzijde open en hebben daardoor een bredere stralingshoek. Daarnaast geeft een pendellamp je vrij zicht op de lichtbron. Ook hier moet u oppassen dat uw kind niet bij de lichtbron kan komen, het kan onder bepaalde omstandigheden snel heet worden. Om ervoor te zorgen dat hanglampen kinderkamers niet onnodig verblinden, zijn er ook modellen die aan de onderzijde speciaal gesloten zijn. Er schijnt nog genoeg licht door de hoes voor jou en je geliefde, zodat je zelfverzekerd terug kunt vallen op een mooi, hangend model.

Kinderkamerlampen: perfect licht voor de commode

De veiligheid van de baby wordt zeker bespaard met de juiste verlichting voor de commode. Omdat de ogen van je baby erg gevoelig zijn voor invloeden van buitenaf – zoals fel licht – moet je er altijd voor zorgen dat er geen direct licht naar het hoofdje wordt uitgestraald. Voor de commode is een indirect licht of een tafellamp met flexibele lampenkap geschikter dan een grote en krachtige plafondlamp. Uiteraard kunt u hier ook modellen gebruiken die een praktische dimfunctie hebben en dus niet direct verblinden als ze correct zijn ingesteld. Ook indirecte lichtbronnen zijn geschikt, zoals een cliplamp op de commode, die de naastgelegen muur of het plafond verlicht. Als je in het koude seizoen iets goeds voor je baby wilt doen, kun je ook een warmtelamp gebruiken. Let goed op de lichtintensiteit, warmte-intensiteit en hoe lang je baby onder dit maximum mag blijven!

Waarom zijn nachtlampjes handig voor kinderen?

Bijna alle kinderen zijn instinctief bang voor het donker en slapen rustelozer in het donker. Als de deur naar de gang of naar de ouderslaapkamer gesloten is en de enige lichtbron is uitgegaan, dan wordt het al snel weer behoorlijk donker in de kinderkamer. Een nachtlampje voor baby’s of kinderen is een verstandige investering om de kleintjes te laten zien dat ze niet bang hoeven te zijn in het donker. Er zijn verschillende soorten nachtlampjes. Zo gebruik je bijvoorbeeld een plafondlamp met nachtlichtfunctie, een sokkellamp of een nachtlampje dat zelfs een hele sterrenhemel op het plafond kan projecteren. Zelfs smalle plug-in lampjes geven een klein beetje licht dat helemaal voldoende is om de kleintjes een veilig gevoel te geven. Slaaplampen zijn verkrijgbaar in de meest verbazingwekkende vormen en kleuren. Er zijn geen grenzen aan uw verbeelding.

Wanneer en hoe lang moeten kinderen een nachtlampje gebruiken?

Een nachtlampje voor kinderen heeft geen houdbaarheidsdatum. In theorie kunt u al vanaf de geboorte een nachtlampje voor uw kind gebruiken. Hoewel het niet strikt noodzakelijk is, zijn baby’s niet altijd bang in het donker. Het dient echter ’s nachts als een zacht licht voor hen. In principe zijn er geen grenzen aan leeftijd. De angst ontwikkelt zich pas bij peuters vanaf de leeftijd van twee jaar. Een nachtlampje voor je baby mag natuurlijk bijvoorbeeld niet te fel zijn. Omdat baby’s zeer gevoelige ogen hebben en daarom niet te veel gebruikt mogen worden, vooral ’s nachts. Voor peuters kunnen kleurrijke nachtlampjes worden gebruikt met motieven die op de muur projecteren. Een zwak licht is voldoende zodat zelfs de allerkleinsten zich ’s nachts kunnen oriënteren voor het geval ze bang zijn of gewoon de deur zoeken om’ s nachts naar het toilet te gaan.

Tranda Meubelen
Logo