Ons advies voor elke dag een schoon matras

Je ligt er een derde van de dag op: dit toont het belang van de matras in je interieur aan. Zoals elk item moet het zorgvuldig worden onderhouden, niet alleen om bacteriën en ziektekiemen te verwijderen, maar ook om de levensduur te verlengen. Ontdek onze tips voor het reinigen van een matras, het verwijderen van vlekken of het desinfecteren ervan.

Regelmatige reiniging van de matras

Uw matras is niet per se vies, maar u wilt hem toch reinigen of afstoffen tijdens een grote voorjaarsschoonmaak? Niets is eenvoudiger: de stofzuiger helpt het matras te ontdoen van haar en ander stof dat zich daar ophoopt. Voltooi met een paar uur ventilatie in de open lucht voordat u schoon beddengoed aantrekt.

Wat betreft het dekbed en kussens, ga naar de was of stomerij, wat praktischer is. Sommige matrassen zijn afneembaar: maak van de gelegenheid gebruik om de hoes te wassen volgens de aanbevelingen van de fabrikant. Over het algemeen wordt aanbevolen om de slaapkamer ten minste 15 minuten per dag te luchten wanneer u wakker wordt, om de vochtigheid die verband houdt met transpiratie te verwijderen. Sterker nog, een volwassene zweet elke nacht gemiddeld een halve liter water!

Elke drie of vier maanden, als het model van je matras en boxspringset het toelaat, kun je hem omdraaien om te voorkomen dat hij doorzakt. Soms is het ook mogelijk om het om te keren (rechts-links), vooral als de morfologie van de twee dwarsliggers verschillend is.

Om vlekken te voorkomen en uw matras te beschermen tegen nachtelijke ongelukken, kunt u het beste een matrasbeschermer of matrasbeschermer gebruiken. Eenvoudig te installeren en te wassen, de matrasbeschermer is gemaakt van stof of badstof, terwijl de matrasbeschermer is gemaakt van waterdicht canvas. Dit laatste materiaal is ideaal voor babybedjes voor baby’s en jonge kinderen.

Het onderlaken en matrasbeschermer kunnen ook handig zijn voor mensen die veel zweten, maar kunnen eigenlijk systematisch worden geïnstalleerd. De matrashoes voorkomt dat vuil en vocht de matras bereiken, waardoor de levensduur van de matras wordt behouden. De meeste matrasbeschermers zijn ontworpen als een hoeslaken dat de voorkant van de matras en de zijkanten omhult. Sommige producten zijn antibacterieel en anti-allergeen, andere zijn gemaakt van biologisch katoen voor een 100% natuurlijke oplossing.

Voor kleine kringen: witte azijn of sodakristallen

Vraag je je af hoe je een matras schoonmaakt en de vlekken of lelijke vlekken verwijdert? Eén ding om te vermijden: gebruik niet veel water, omdat dit de kern van de matras binnendringt en schimmel kan veroorzaken. Bij het afspoelen van het aangebrachte product voor het reinigen een vochtige, goed uitgewrongen doek gebruiken zonder de coating te laten weken. Om dezelfde reden is het het beste om ’s ochtends schoon te maken en te beitsen, zodat de matras overdag kan drogen.

Voor vlekken die gemakkelijker te verwijderen zijn, zijn er twee oplossingen: witte azijn of sodakristallen. Eerst en vooral, welke reiniger je ook gebruikt, het is belangrijk om je matras goed af te stoffen voordat je hem schoonmaakt. Hiermee wordt het meeste vuil verwijderd voordat u de vlekken en vlekken aanpakt. Het is voldoende om te wrijven om de vlekken te laten verdwijnen!

Azijn wordt niet puur gebruikt, maar verdund. Hier is de procedure voor het reinigen van een azijnmatras:

Giet 500 ml water in een kom.
Voeg 250 ml witte azijn (of huishoudalcohol) toe.
Wrijf krachtig over de vlek totdat deze verdwenen is.
Afspoelen met schoon water met een schone spons.

Soda kristallen zijn ook zeer effectief op kleine plekjes:

Vul een bak met water.
Voeg er een koffiekopje sodakristallen aan toe.
Mix tot ze oplossen.
Schrobben met een spons.
Afspoelen in koud water met een schone doek.

Sodakristallen en huishoudazijn zijn gemakkelijk te vinden in grote ruimtes en zijn niet schadelijk voor het milieu of de textielvezels van de matras. Na gebruik, eenmaal droog en geventileerd, kun je weer genieten van je knusse bed!

Het is ook mogelijk om regelmatig een stoomreiniger te gebruiken, zodat er geen druppel water op het matras valt.

Voor hardnekkige vlekken, ammoniak

Heeft u zweetvlekken of hardnekkige vlekken op uw matras (bloed, koffie of wijn)? Om uw matras grondig schoon te maken, wapent u zich met een fles ammoniak en bereidt u deze zelfgemaakte reiniger voor:

Vul een bak met lauw water.
Voeg er een theelepel ammoniak aan toe.
Voeg eventueel een paar druppels vloeibare zeep toe.
Reinig je vlek vervolgens met een spons of doek.
Afspoelen in koud water met een schone spons.

Ammoniak is bijzonder effectief tegen urinevlekken en braaksel, terwijl het ook de matras desinfecteert. Bij bloedvlekken is het echter raadzaam om er een ijsblokje op te smelten, daarna in te wrijven met alcoholazijn en af ​​te spoelen met schoon water met een vochtige doek.

Ammoniak vind je in het gangpad van de drogisterij. Dit product dient met zorg behandeld te worden: bescherm uw handen met handschoenen en ga verder in een geventileerde ruimte. Vergeet niet om uw matras af te drogen voordat u uw beddengoed weer aantrekt. Het is het beste om hem minimaal een hele dag in de open lucht te laten staan, bijvoorbeeld voor een raam.

Goed om te weten: Hoe een matras te desinfecteren?

De beste manier om uw matras grondig te desinfecteren, is door deze minimaal 6 uur aan de zon bloot te stellen. Dit komt omdat UV-stralen bacteriën en microben doden. Neem je matras mee naar buiten na het stofzuigen en het verwijderen van vlekken met bovenstaande technieken. Als je geen buitenkant hebt, kun je je matras desinfecteren met een mengsel van 350ml water en 150ml 70° alcohol die je over het gehele oppervlak spuit. Dan gewoon aan de lucht drogen. U kunt ook verdund bleekmiddel gebruiken, maar deze techniek vereist spoelen met schoon water.

Talk tegen nare geurtjes

Een onaangename geur is doorgedrongen tot de vezels van uw matras? Talkpoeder kan u helpen uw reiniging op te poetsen en te verwijderen. Bestrooi uw matras na het spoelen met talk: dit absorbeert overtollig water tijdens het drogen en voorkomt zo de geur van vocht, evenals de resten van reinigingsmiddel (witte azijn of ammoniak), die niet erg lekker ruiken.

Als je geen talkpoeder hebt, kun je ook zuiveringszout aanbrengen. Na de verblijftijd hoeft u het poeder alleen nog maar met een stofzuiger te verwijderen. Deze truc is ook handig op kindermatrassen die ’s nachts in bed plassen, zodat onaangename geurtjes snel verdwijnen. Een andere optie: meng een paar druppels etherische olie met een frisse geur (lavendel, eucalyptus) in het spoelwater van de matras. Wees echter voorzichtig, sommige essentiële oliën zijn echter niet geschikt voor kinderen.

Als u een bovenmatras gebruikt, behouden de meeste van hen hetzelfde als een gewone matras, afhankelijk van het materiaal en de waargenomen vlekken.

Schuim- of binnenveringsmatrassen kunnen net als gewoon textiel worden gereinigd met eenvoudige producten. Het enige nadeel: je kunt ze niet in de wasmachine doen. Dankzij deze oma’s remedies hoef je je geen zorgen meer te maken over het wegwerken van alledaagse vlekken!

Tranda Meubelen
Logo