Wonen en inrichten in Bauhaus stijl

Hoewel er in de 20e eeuw veel moderne ontwerpstijlen waren, is de Bauhaus stijl misschien wel het meest verwant aan het idee van modernisme en “less is more”. Het Bauhaus was een ontwerpschool opgericht door Walter Gropius die de vakken architectuur, timmerwerk, aardewerk, metaalbewerking, glaswerk, toneelontwerp, fotowerk en reclamegrafiek onderwees. Als leraar wist Gropius belangrijke artiesten als Johannes Itten, Lyonel Feininger, Josef Albers, Wassily Kandinsky (vanaf 1922), Paul Klee (vanaf 1921), Oskar Schlemmer (vanaf 1921) en László Moholy-Nagy (vanaf 1923) voor zich te winnen. ) voor het Bauhaus.

Van 1919 tot 1925 was het Bauhaus gevestigd in Weimar, daarna van 1925 tot 1932 in Dessau en vervolgens korte tijd in Berlijn voordat het werd gesloten door de nationaal-socialisten. Veel Bauhaus leden emigreerden naar de VS, waar ze de ideeën en concepten van de Bauhaus stijl voortzetten. Zo gaven Walter Gropius en Marcel Breuer les aan de Graduate School of Design van Harvard, waar ze veel Amerikaanse ontwerpers vormden. Het Bauhaus heeft dus niet alleen het Duitse, maar ook het internationale design diepgaand beïnvloed. De belangrijkste meubelontwerpers van de Bauhaus stijl zijn onder meer Mies van der Rohe, Le Corbusier, Marcel Breuer en Eileen Gray.

Bauhaus stijl: de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de ontwerper

Het belang van de Bauhaus stijl voor modern design ligt vooral in de radicale filosofie, die de ideeën van de leiders van de Engelse Arts and Crafts beweging, John Ruskin en William Morris, toepast op industriële productie. De Bauhaus stijl benadrukt de sociale verantwoordelijkheid van de ontwerper als schepper van de omgeving van de mensen – dus het was een belangrijke zorg van de Bauhaus-stijl om goedkope, maar niettemin hoogwaardige appartementen en meubels voor de arbeidersklasse te creëren. De Bauhaus stijl legde de basis voor een nieuw type ontwerp dat in de tweede helft van de 20e eeuw een blijvende impact had op de industriële vormgeving als geheel.

Een model van de Bauhaus stijl was om architectuur als totaalkunstwerk te combineren met de andere kunsten. Dienovereenkomstig stond in het oprichtingsmanifest van Bauhaus van 1919 ook: “Het uiteindelijke doel van alle artistieke activiteit is constructie”. De belangrijkste gebouwen die aan het Bauhaus zijn ontworpen, zijn het Dessau Bauhaus gebouw zelf (1926) ontworpen door Walter Gropius en de Meesterhuizen voor de meesters (leraren) van het Bauhaus, ook ontworpen door Walter Gropius. Met de emigratie van veel Bauhaus-leden na 1933 werd de Bauhaus-stijl verspreid in de internationale architectuur.

Bauhaus meubels: functionaliteit in metaal en glas

Centraal in de functionalistische ontwerpfilosofie van het Bauhaus staat de verbinding van het idee van materiële loyaliteit – de vorm moet de eigenschappen van het materiaal weerspiegelen – met het motto “Vorm ontstaat uit functie”.

Door het gebruik van abstracte vormen en het afzweren van elk ornament, moeten gestandaardiseerde, functionele objecten worden gecreëerd die industrieel goedkoop kunnen worden geproduceerd. Eenvoudige geometrische vormen zonder enig decoratief oppervlak ontwerp verwijzen naar het gemechaniseerde productieproces van Bauhaus meubels. Deze concepten zijn onder meer beïnvloed door het Russische constructivisme en de Nederlandse kunstenaarsgroep De Stijl, die de werkelijkheid oplossen in heldere geometrische vlakken en lijnen en hun beelden bevrijden van elke objectreferentie.

Voorkeursmaterialen voor Bauhaus meubels zijn metaal en glas – in hun hardheid en koude, zeer symbolische materialen die een veelvoud aan emoties kunnen oproepen. Van deze materialen zijn duidelijk gestructureerde doosvormige Bauhaus meubels gemaakt, waarvan de decoratie de fijn afgestemde verhoudingen van verticale en horizontale delen is. Zitting speelt daarbij een belangrijke rol – met name Mart Stam en Marcel Breuer zorgen voor een revolutie in het leven met hun stalen buisvormige slede stoelen zonder achterpoten. De Fransman Jean Prouvé dacht in dezelfde richting toen hij stoelen van plaatstaal ontwierp, die worden gekenmerkt door hun compromisloze helderheid. Anderzijds formuleerde de Fin Alvar Aalto met zijn houten meubelen in organische vormen een alternatief voor de modernistische Bauhaus meubels van staal en glas, wat een blijvende invloed heeft op het Scandinavische design.

De nasleep van het Bauhaus

In 1953 werd de Ulm School of Design opgericht, die was ontworpen op basis van het Bauhaus model en tot 1956 werd geleid door Max Bill. Typerend voor Bill’s Bauhaus meubels is de minimalistische Ulm kruk (1954), die machinaal wordt gemaakt in het schrijnwerk van de HfG en een zitplaats, bijzettafel, lessenaar, plank, dienblad en draaghulp in één is. De HfG zette de feitelijke stijl van het Bauhaus voort en verwerkte onder meer de nieuwe invloeden van de Zwitserse typografie in zijn reclame en grafische vormgeving. Dieter Rams is een ontwerper die met zijn minimalistische, functionele ontwerpen creatief dicht bij de HfG staat.

De Bauhaus meubels waren decennialang in de vergetelheid geraakt. Pas in het begin van de jaren zeventig kwamen een aantal Bauhaus meubels en gebruiksvoorwerpen als gelicentieerde heruitgaven op de markt, die tot op de dag van vandaag het idee van een uniforme Bauhaus stijl vormgeven.

Nederland-Bauhaus

34,95
as of september 13, 2022 8:56 pm

Features

Taal Nederlands
Bindwijze Paperback
Druk 1
Verschijningsdatum februari 2019
Afmetingen Afmeting: 27,8 x 21,7 x 3 cm
Aantal pagina's 308 pagina's
Kaarten inbegrepen Nee
Illustraties Met illustraties
Auteur(s) Mienke Simon Thomas | Yvonne Brentjens
Redacteur Mienke Simon Thomas
Co-redacteur Yvonne Brentjens
Uitgever Museum Boijmans van Beuningen
Extra groot lettertype Nee
Gewicht 1236 g
Studieboek Nee
Verpakking breedte 217 mm
Verpakking hoogte 30 mm
Verpakking lengte 278 mm

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789069183091 | 308 pagina's

Bauhaus

★★★★★
9,99
as of september 13, 2022 8:56 pm

Features

Taal Engels
Bindwijze Hardcover
Druk 1
Verschijningsdatum maart 2021
Afmetingen Afmeting: 26 x 21 x 1,4 cm
Aantal pagina's 96 pagina's
Illustraties Met illustraties
Auteur(s) Magdalena Droste | unknown
Redacteur Peter Goessel
Co-redacteur Peter Gössel
Uitgever Taschen Gmbh
Originele Titel Bauhaus
Extra groot lettertype Nee
Gewicht 579 g
Studieboek Nee
Verpakking breedte 215 mm
Verpakking hoogte 14 mm
Verpakking lengte 271 mm

Engels | Druk: 1 | Hardcover | 9783836560146 | 96 pagina's

Bauhaus. Updated Edition

★★★★★
17,09
as of september 13, 2022 8:56 pm

Features

Taal Engels
Bindwijze Hardcover
Druk 1
Verschijningsdatum februari 2021
Aantal pagina's 552 pagina's
Kaarten inbegrepen Nee
Illustraties Met illustraties
Auteur(s) Magdalena Droste | unknown
Redacteur Peter Goessel
Co-redacteur Peter Gössel
Uitgever Taschen Gmbh
Originele Titel Bauhaus
Extra groot lettertype Nee
Gewicht 1076 g
Studieboek Nee
Verpakking breedte 195 mm
Verpakking hoogte 29 mm
Verpakking lengte 195 mm

Engels | Druk: 1 | Hardcover | 9783836565547 | 552 pagina's

B.K.Licht - Klassieke Tafellamp - ingebouwde dimmer - design - glazen - zwarte - tafellamp - opaalglas - bauhaus - voor binnen - slaapkamer - woonkamer - bedlamp - netstroom - E14 fitting - exct. lichtbron

44,99
as of september 13, 2022 8:56 pm

Afmeting: 19,3 x 19,3 x 38 cm

Bauhaus 1923 Exhibition Wall Art Poster 1 - 50x70cm Canvas - Multi-color

83,99
as of september 13, 2022 8:56 pm

Features

Afmetingen 70 x 50 cm (lxb)
Materiaal Canvas
Kleur Multi-color
Aantal stuks in verpakking 1 stuks in verpakking
Inclusief lijst Nee
Afmetingen inclusief verpakking 40 mm (b)
Personage Geen personage
Aantal luiken 1
Dikte 2 mm
Doelgroep Alle leeftijden
Erotisch product Nee
Game merchandise thema Nee
Gewicht 200 g
Seizoenscollectie Never out of stock
Seizoensjaar Never out of stock
Speciaal geschikt voor babykamer Ja
Speciaal voor kinderen Ja
Stijl Modern
Voor binnen of buiten Voor binnen
Vorm Rechthoek
Woonthema Abstract , Figuren en Vormen , Gebouwen

70 x 50 cm (LxB) | Materiaal: Canvas

Bauhaus 2022

9,91
as of september 13, 2022 8:56 pm

Features

Type kalender Wandkalender
Beginjaar kalender 2022
Merk Tushita
Looptijd kalender 1 jaar
Ophangbaar Ja
Auteur Tushita
Afmetingen lxbxh 30 x 30 x 0,5 cm
Bindwijze Paperback
Doelgroep Volwassenen
Erotisch product Nee
Gewicht 261 g
Periodieke indeling Maand
Thema kalender Kunst
Verpakking breedte 299 mm
Verpakking hoogte 7 mm
Verpakking lengte 302 mm

Wandkalender | 2022

Tranda Meubelen
Logo