Wonen en inrichten in Bauhaus stijl

Hoewel er in de 20e eeuw veel moderne ontwerpstijlen waren, is de Bauhaus stijl misschien wel het meest verwant aan het idee van modernisme en “less is more”. Het Bauhaus was een ontwerpschool opgericht door Walter Gropius die de vakken architectuur, timmerwerk, aardewerk, metaalbewerking, glaswerk, toneelontwerp, fotowerk en reclamegrafiek onderwees. Als leraar wist Gropius belangrijke artiesten als Johannes Itten, Lyonel Feininger, Josef Albers, Wassily Kandinsky (vanaf 1922), Paul Klee (vanaf 1921), Oskar Schlemmer (vanaf 1921) en László Moholy-Nagy (vanaf 1923) voor zich te winnen. ) voor het Bauhaus.

Van 1919 tot 1925 was het Bauhaus gevestigd in Weimar, daarna van 1925 tot 1932 in Dessau en vervolgens korte tijd in Berlijn voordat het werd gesloten door de nationaal-socialisten. Veel Bauhaus leden emigreerden naar de VS, waar ze de ideeën en concepten van de Bauhaus stijl voortzetten. Zo gaven Walter Gropius en Marcel Breuer les aan de Graduate School of Design van Harvard, waar ze veel Amerikaanse ontwerpers vormden. Het Bauhaus heeft dus niet alleen het Duitse, maar ook het internationale design diepgaand beïnvloed. De belangrijkste meubelontwerpers van de Bauhaus stijl zijn onder meer Mies van der Rohe, Le Corbusier, Marcel Breuer en Eileen Gray.

Bauhaus stijl: de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de ontwerper

Het belang van de Bauhaus stijl voor modern design ligt vooral in de radicale filosofie, die de ideeën van de leiders van de Engelse Arts and Crafts beweging, John Ruskin en William Morris, toepast op industriële productie. De Bauhaus stijl benadrukt de sociale verantwoordelijkheid van de ontwerper als schepper van de omgeving van de mensen – dus het was een belangrijke zorg van de Bauhaus-stijl om goedkope, maar niettemin hoogwaardige appartementen en meubels voor de arbeidersklasse te creëren. De Bauhaus stijl legde de basis voor een nieuw type ontwerp dat in de tweede helft van de 20e eeuw een blijvende impact had op de industriële vormgeving als geheel.

Een model van de Bauhaus stijl was om architectuur als totaalkunstwerk te combineren met de andere kunsten. Dienovereenkomstig stond in het oprichtingsmanifest van Bauhaus van 1919 ook: “Het uiteindelijke doel van alle artistieke activiteit is constructie”. De belangrijkste gebouwen die aan het Bauhaus zijn ontworpen, zijn het Dessau Bauhaus gebouw zelf (1926) ontworpen door Walter Gropius en de Meesterhuizen voor de meesters (leraren) van het Bauhaus, ook ontworpen door Walter Gropius. Met de emigratie van veel Bauhaus-leden na 1933 werd de Bauhaus-stijl verspreid in de internationale architectuur.

Bauhaus meubels: functionaliteit in metaal en glas

Centraal in de functionalistische ontwerpfilosofie van het Bauhaus staat de verbinding van het idee van materiële loyaliteit – de vorm moet de eigenschappen van het materiaal weerspiegelen – met het motto “Vorm ontstaat uit functie”.

Door het gebruik van abstracte vormen en het afzweren van elk ornament, moeten gestandaardiseerde, functionele objecten worden gecreëerd die industrieel goedkoop kunnen worden geproduceerd. Eenvoudige geometrische vormen zonder enig decoratief oppervlak ontwerp verwijzen naar het gemechaniseerde productieproces van Bauhaus meubels. Deze concepten zijn onder meer beïnvloed door het Russische constructivisme en de Nederlandse kunstenaarsgroep De Stijl, die de werkelijkheid oplossen in heldere geometrische vlakken en lijnen en hun beelden bevrijden van elke objectreferentie.

Voorkeursmaterialen voor Bauhaus meubels zijn metaal en glas – in hun hardheid en koude, zeer symbolische materialen die een veelvoud aan emoties kunnen oproepen. Van deze materialen zijn duidelijk gestructureerde doosvormige Bauhaus meubels gemaakt, waarvan de decoratie de fijn afgestemde verhoudingen van verticale en horizontale delen is. Zitting speelt daarbij een belangrijke rol – met name Mart Stam en Marcel Breuer zorgen voor een revolutie in het leven met hun stalen buisvormige slede stoelen zonder achterpoten. De Fransman Jean Prouvé dacht in dezelfde richting toen hij stoelen van plaatstaal ontwierp, die worden gekenmerkt door hun compromisloze helderheid. Anderzijds formuleerde de Fin Alvar Aalto met zijn houten meubelen in organische vormen een alternatief voor de modernistische Bauhaus meubels van staal en glas, wat een blijvende invloed heeft op het Scandinavische design.

De nasleep van het Bauhaus

In 1953 werd de Ulm School of Design opgericht, die was ontworpen op basis van het Bauhaus model en tot 1956 werd geleid door Max Bill. Typerend voor Bill’s Bauhaus meubels is de minimalistische Ulm kruk (1954), die machinaal wordt gemaakt in het schrijnwerk van de HfG en een zitplaats, bijzettafel, lessenaar, plank, dienblad en draaghulp in één is. De HfG zette de feitelijke stijl van het Bauhaus voort en verwerkte onder meer de nieuwe invloeden van de Zwitserse typografie in zijn reclame en grafische vormgeving. Dieter Rams is een ontwerper die met zijn minimalistische, functionele ontwerpen creatief dicht bij de HfG staat.

De Bauhaus meubels waren decennialang in de vergetelheid geraakt. Pas in het begin van de jaren zeventig kwamen een aantal Bauhaus meubels en gebruiksvoorwerpen als gelicentieerde heruitgaven op de markt, die tot op de dag van vandaag het idee van een uniforme Bauhaus stijl vormgeven.

Nederland-Bauhaus

34,95
as of april 26, 2022 6:53 am

Features

TaalNederlands
BindwijzePaperback
Druk1
Verschijningsdatumfebruari 2019
AfmetingenAfmeting: 27,8 x 21,7 x 3 cm
Aantal pagina's308 pagina's
Kaarten inbegrepenNee
IllustratiesMet illustraties
Auteur(s)Mienke Simon Thomas | Yvonne Brentjens
RedacteurMienke Simon Thomas
Co-redacteurYvonne Brentjens
UitgeverMuseum Boijmans van Beuningen
Extra groot lettertypeNee
Gewicht1236 g
StudieboekNee
Verpakking breedte217 mm
Verpakking hoogte30 mm
Verpakking lengte278 mm

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789069183091 | 308 pagina's

Bauhaus

★★★★★
9,99
as of april 26, 2022 6:53 am

Features

TaalEngels
BindwijzeHardcover
Druk1
Verschijningsdatummaart 2021
AfmetingenAfmeting: 26 x 21 x 1,4 cm
Aantal pagina's96 pagina's
IllustratiesMet illustraties
Auteur(s)Magdalena Droste | unknown
RedacteurPeter Goessel
Co-redacteurPeter Gössel
UitgeverTaschen Gmbh
Originele TitelBauhaus
Extra groot lettertypeNee
Gewicht579 g
StudieboekNee
Verpakking breedte215 mm
Verpakking hoogte14 mm
Verpakking lengte271 mm

Engels | Druk: 1 | Hardcover | 9783836560146 | 96 pagina's

Bauhaus. Updated Edition

★★★★★
17,09
as of april 26, 2022 6:53 am

Features

TaalEngels
BindwijzeHardcover
Druk1
Verschijningsdatumfebruari 2021
Aantal pagina's552 pagina's
Kaarten inbegrepenNee
IllustratiesMet illustraties
Auteur(s)Magdalena Droste | unknown
RedacteurPeter Goessel
Co-redacteurPeter Gössel
UitgeverTaschen Gmbh
Originele TitelBauhaus
Extra groot lettertypeNee
Gewicht1076 g
StudieboekNee
Verpakking breedte195 mm
Verpakking hoogte29 mm
Verpakking lengte195 mm

Engels | Druk: 1 | Hardcover | 9783836565547 | 552 pagina's

B.K.Licht - Klassieke Tafellamp - ingebouwde dimmer - design - glazen - zwarte - tafellamp - opaalglas - bauhaus - voor binnen - slaapkamer - woonkamer - bedlamp - netstroom - E14 fitting - exct. lichtbron

39,99
as of april 26, 2022 6:53 am

Afmeting: 19,3 x 19,3 x 38 cm

Bauhaus 1923 Exhibition Wall Art Poster 1 - 50x70cm Canvas - Multi-color

83,99
as of april 26, 2022 6:53 am

Features

Afmetingen70 x 50 cm (lxb)
MateriaalCanvas
KleurMulti-color
Aantal stuks in verpakking1 stuks in verpakking
Inclusief lijstNee
Afmetingen inclusief verpakking40 mm (b)
PersonageGeen personage
Aantal luiken1
Dikte2 mm
DoelgroepAlle leeftijden
Erotisch productNee
Game merchandise themaNee
Gewicht200 g
SeizoenscollectieNever out of stock
SeizoensjaarNever out of stock
Speciaal geschikt voor babykamerJa
Speciaal voor kinderenJa
StijlModern
Voor binnen of buitenVoor binnen
VormRechthoek
WoonthemaAbstract , Figuren en Vormen , Gebouwen

70 x 50 cm (LxB) | Materiaal: Canvas

Bauhaus 2022

9,91
as of april 26, 2022 6:53 am

Features

Type kalenderWandkalender
Beginjaar kalender2022
MerkTushita
Looptijd kalender1 jaar
OphangbaarJa
AuteurTushita
Afmetingen lxbxh30 x 30 x 0,5 cm
BindwijzePaperback
DoelgroepVolwassenen
Erotisch productNee
Gewicht261 g
Periodieke indelingMaand
Thema kalenderKunst
Verpakking breedte299 mm
Verpakking hoogte7 mm
Verpakking lengte302 mm

Wandkalender | 2022

Tranda Meubelen
Logo